Zapiski przyjaciela collie.

Gorące i jeszcze świąteczne pozdrowienia

poniedziałek, 30 grudnia 2013
Wczoraj otrzymałam gorące pozdrowienia z tak pięknymi zdjęciami, że spieszę się szybko nimi podzielić. 
Nad tymi fotkami można się prawdziwie zapatrzeć...
Aniu robisz wspaniałe zdjęcie !! Dziękuję za tyle radości !






Zuzia i Eska







"Esi" ESSENCE OF LIFE Grenwood FCI 
( o. JCH Sunresc Lace CARUSO & m. Denfris MAGICAL BLISS )
wł.Anna Kubacka
cała galeria - link
Esi zaprasza też na bloga zpamietnikamlodejgosposi.blogspot.com

Leśny domek

niedziela, 29 grudnia 2013
Świąteczne ciasta szybko znikają, ale wspólne chwile pozostają


ADRIADNA Collie de la Erica Carnea   &     TOBI Zaciszny Dworek FCI




Leśny domek
 
Składniki:
 
1 kostka masła /250 g/
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
60 dkg twarogu półtłustego /zmielić 2 razy/
1 cukier waniliowy
3 czubate  łyżeczki kakao
4 paczki herbatników /tadycyjne petit bery/ - 36 sztuk - dwie warstwy po 18 sztuk
mleko skondensowane 
polewa czekoladowa /jasna i ciemna/ wg uznania
 
 
Miękkie masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami dodać zmielony twaróg i dalej zmiksować. Całą masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao /wymieszać/.
 
Na papierze do pieczenia rozłożyć herbatniki /ułożyć poziomo 3 rzędy po 6 sztuk/ , posmarować mlekiem skondensowanym i wyłożyć masę ciemną. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników, posmarować mlekiem i wyłożyć masę jasną.
Wsunąć ręce pod papier i złożyć zewnętrzne rzędy do siebie tak by stworzyć trójkątną bryłę. Całość schłodzić i udekorować polewą wg uznania.
 
 
Smacznego!

Guinness poświątecznie:)

sobota, 28 grudnia 2013
Wiele dzisiaj nie napiszę, bo mam wiele radości...oglądając zdjęcie, które przywędrowały do mnie poświątecznie w poczcie.

Guinnessik jest zdrowy i pełen życia, uwielbia morze. W stadzie przybyła też kocurka Maine Coon, dla której Gines jest jak starszy brat, razem śpią, jedzą i świetnie się dogadują. Co więcej Gines nauczył ją aportować :)
Zapatrzyłam się w te zdjęcia....wielkie podziękowania dla szkockiej rodzinki














DAY TRIPPER Grenwood FCI "Ginesik"
ur. 12.03.2011
( OLD BRANDY Vangeldis & NEBRA Przyjacielskie Nastawienie)
wł. Karolina i Marcin Baziuk
Cała galeria- link

Bądźmy weseli

wtorek, 24 grudnia 2013
Znacie pewnie tę kolędę – Narodził się Jezus Chrystus- bądźmy weseli ! Bądźmy weseli !! I Tego Was z serca życzymy. Wesołości !!!!

Radości, szczęścia i wesela- na nadchodzące Święta i każdy dzień.
Specjalnie dla Was relacja ze świątecznego spotkania z Mikołajem w naszym camperze :)

Uwielbia serki i choinkę

niedziela, 22 grudnia 2013
Uwielbia serki.... co widać
uwielbia choinkę, zwłaszcza łańcuch na niej i cukierki..oj z chęcią by się obejrzało to jej lubienie :)


GRAFFITI OF DAY Grenwood FCI " Kyoko"
wł. Małgorzata Zamiara Rant
Galeria- link

Minki Jessi

Uwielbiam oglądać collie minki. Te śmieszne, słodkie i zamyślone.




Dziekuję za zdjęcie i wiadomości.


GREEN VALLEY Grenwood FCI "Jessi"
( JCH Sunresc Lace CARUSO & NEBRA Przyjacielskie Nastawienie )
wł. Agnieszka Maćkowska
galeria- link

Dziękujemy za głosy i miło, jeśli czasem zerkacie, co tam piszemy

wtorek, 17 grudnia 2013
Foto: Gordes, Francja

Zapraszam do głosownia na naszego rodzinnego bloga o podróżowaniu
www.kudlaczewpodrozy.pl 


Wystarczy tylko kliknąć w linka i w tekst głosuj na ten blog - link 
Z każdego komputera można oddać jeden głos.
Dziękujemy 

Andrzejkowe menu

poniedziałek, 2 grudnia 2013
W andrzejkowy wieczór były same czary mary...
Bo ...czy ktoś słyszał aby budyń gotować na soku pomarańczowym ?





Andrzejkowa pokusa
Biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy na przemian po 1 żółtki i 1 łyżce wody /3 łyżki wody/ cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy łyżką /nie mikserem/. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem i posmarowaną masłem plus troszkę posypać bułką tartą blaszkę /25 x 36/ Piec ok 25 min w 170 stopni. Ostudzić.
Masa budyniowa:

4 szklanki soku pomarańczowego /dobry sok np. Fortuna/
3 budynie waniliowe + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 opakowania delicji pomarańczowych
2 pomarańcze
3 szklanki soku zagotować, a w 1 szklace soku rozpuścić proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną i wlać do wrzącego soku i mieszając jeszcze chwilę gotujemy budyń /musi być w miarę gęsty/. Gorący wykładamy na zimnny biszkopt.Po ok 10 minutach /musi trochę odparować/ wyłożyć obrane i rozdrobnione pomarańcze bez błonek na masę i na wierzch poukładać delicje czekoladą do góry. Wystudzić całość

Masa śmietankowa
  
1/2 ltr śmietany 30 %
2 galaretki pomarańczowe
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
 Gorzka czekolada deserowa
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy aż zacznie tężeć /gdy za wcześnie stężeje lekko podgrzać/ Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanka-fix wlewając tężejącą galaretkę. Od razu wykładamy na masę budyniową z delicjami i rozsmarowujemy. Oprószamy startą czekoladą.



 albo zupę na porach (portkach) ?


Collie: TOBI Zaciszny Dworek CI
Zupa-  krem z porów
składniki:
3 średnie pory
2 łyżki masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
mielony pieprz
sól
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 1/2 litra bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
Pory obieramy /korzonki i zielony pióropusz/ myjemy i kroimy w talarki /kilka można zostawić do dekoracji/. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozpuszczamy masło i prze ok 5 minut podsmażamy pory, ziemniaki i posiekany czosnek. Dodajemy sól, pieprz i gałkę.Posmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę . Całość miksujemy na gładki krem. Można podawać z prażonymi pestkami dyni  lub grzankami.
Collie: TOBI Zaciszny Dworek CI


To się w głowie nie mieści!!
 Dlatego dokładamy jeszcze przepis na nadzienie do kebaba.
SAŁATKA
 składniki:

sałata lodowa /może być pekińska i inne sałaty/
ogórek świeży
pomidory
papryki kolorowe
oliwki
feta
cebula czerwona
kurczak /pierś pokrojona i upieczona z przyprawą do krczaka/
SOS CZOSNKOWY
jogurt naturalny /duży/
majonez /3 łyżki/
keczup
sól,cukier, pieprz
3 ząbki czosnku /przecisnąć przez praskę/