Pomysły są niczym grzybki, jeden pomysł przyciąga kolejny pomysł.
Co powiedziecie w listopadowy wieczór na chleb z dynią ?
Dobry pomysł ?
Taki kolor przyciąga!
W mojej domowej chłodni, 70 kilogramowy zapas dyni szybko ubywa. Collie z radością wylizują miski, a ja piekę chleb z dynią.
Chleb z dynią
Składniki:
400 g maki
250 g ugotowanej pulpy dyniowej
10 g drożdży
1 łyżka cukru
woda w zależności od rodzaju mąki i wodnistości pulpy dyniowej
Przygotowanie:
Do drożdży dodać cukier, utrzeć dodać nieco woda i maki. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie połączyć z mąka i pulpą dyniową i zagnieść aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto odstawić na 1 godzinę. Lubię dodać nieco ciepłą pulpę, wówczas chleb lepiej rośnie.
Po tym czasie zagniatam bochenek i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp 230 stopni. Piec około 20 minut.
Zajrzyjcie także do innych zapisków na blogu o dyni - link
No!
OdpowiedzUsuńWreszcie powiało Zaczarowaną Krajną! Ania piecze chlebek, Wojtek uwiecznia borowikową rodzinę na skraweczku brzozowej kory. I to jest małe-wielkie szczęście...
Pozdrowienia dla Kochanych Szczęściarzy!!! (M.J.)