Zapiski przyjaciela collie.

Świąteczne ciasto włoskie na 9 godzin

wtorek, 30 grudnia 2014
Obiecałam Marzence przepis na ciasta włoskie mini- pannettonki, więc obudziwszy się ze świątecznej drzemki szybciutko wstawiam.
Znalazłam go na stronie pisanej z Toskanii, na którą bardzo lubię zaglądać http://aleksandraseghi.com/

Wypróbowałam i udało się. Warto czekać na nie 9 godzin !


Mini- pannettonki
Składniki


15 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
350 g maki
2 jaja
pol opakowania cukru waniliowego, cytryna
90 g masła, 50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skorki pomarańczowej
cztery puszki takie jak po fasolce, wyższe niż szersze, najlepiej górne ranty puszek odciąć, żeby nie przeszkadzały w rośnięciu i pieczenia ciasta

Przygotowanie
Etap I - 40 min

 


W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z 1 łyżka cukru. Czekam aż wyrosnie, dodaję 50 g maki mieszkam, przykrywam, odklładam w ciepłe miejsce na 40 minut.



Etap II - 4 godziny 



Dodaję jaja, mąkę, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soku z cytryny,  miękkie masło. Ciasto wyrabiam, posypuję mąką, przykrywam i odkładam do wyrosnieącia na 4 godziny.


Etap III - 2-3 godziny

Dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, zagniatam ciasto, Puszki wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zajmuje około 3/4 puszki. Odkładam do wyrosnięcia na 2-3 godziny.

Etap IV - 20 minut
 


Piekę 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu nie wyjmuję z piekarnika, żeby nie opadło, ale też aby się nie spaliło.

 

 
 





A potem warto wyruszyć na zimowy spacer





Szczęśliwego Nowego 2015 Roku


Wesołych Świąt

wtorek, 23 grudnia 2014
Dla wszystkich, którzy tutaj zaglądają, dla tych co pieką ciasta, dla tych co już nie mogą doczekać się Świąt Bożego Narodzenia życzę dużo radości w Święta i na każdy dzień

Przyroda się stroi na Święta

piątek, 19 grudnia 2014
Pomimo iż jest chłodno, mokro i ponuro, w lesie na  spacerach znajduję o rusz same radości
Przyroda sama się stroi do zbliżających się Świąt.

Naturalnie ozdobiona choinka


Bajkowe szkiełka

Promienie słońca

Kolory


A my tylko możemy przyrodę naśladować.


Podzielę się wspaniałym przepisem od Brydzi i jej wykonaniem, może zrobicie szyszkę na święta ?

SZYSZKA
 
Składniki:
 
3/4 kostki margaryny lub masła /kostka 250 g/
1 szklana cukru
3 szklanki mleka w proszku
4 łyżki kakao
30 dkg herbatników /6 paczek/
5 dkg płatków migdałowych
10 dkg rodzynek
4 łyżki rumu
20 dkg migdałów
 
Zagotuj w garnku 3/4 szklanki wody. Dodaj margarynę i cukier. Gotuj, mieszając , aż składniki się rozpuszczą. Do misy od miksera wsyp mleko w proszku i kakao. Zalej to gorącym tłuszczem i wymieszaj. Wsyp rodzynki, płatki migdałowe i pokruszone /wałkiem do ciasta/ herbatniki, dodaj rum. Wymieszaj. Masę podziel na pół. Na papierze do pieczenia uformuj mokrymi dłońmi 2 szyszki. Przyklej migdały. Schłodż.
 


Collie wełna

wtorek, 9 grudnia 2014
 Czas prząśniczki jest cenny. Do przerobienia mam całe mnóstwo zebranej wełny, collie wełny, z której teraz powstaje wełniana nić, a później.....to jeszcze tajemnica :)
cdn


Collie wełna czyli wełna z psa, rasy collie rough.