Zapiski przyjaciela collie.

Siostrzane tiramisu

sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasta już nie mam, a tulipany nadal stoją. No i te mordy zostały na barku, stojące tuz obok koszyka z cukierkami. Już nie wiem, które słodsze.


Z ciastem dostałam przepis, na siostrzane tiramisu.  Lubie takie poznawanie przepisów kulinarnych.
Siostrzane, a jednak każda smakuje inaczej.  Małgosiu dziękuję.


Tiramisu z likierem Amaretto
Składniki:
2 opakowania podłużnych jasnych biszkoptów Lajkonik
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
500 g włoskiego serka Mascarpone
100 ml likieru migdałowego Amaretto
2 szklanki espresso
naturalne kakao
płatki migdałowe i biała czekolada do posypania

Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać po łyżce serka Mascarpone i 50 ml Amaretto. Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i lekko zamieszać łyżka. Biszkopty krótko moczyć w wystudzonym espresso z dodatkiem reszty likieru, włożyć spód formy. Rozsmarować połowę kremu, posypać kakao. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na niej krem. wierzch posypać płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady, lekko posypać kakao.
Wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzone po kilku godzinach ( najlepiej następnego dnia)
 Z wrażenia zdjęcie się nieco zaćmiło :)

Tiramisu z likierem pomarańczowym
Składniki: takie jak u góry tylko biszkopty Lajkonik czekoladowe, do ozdoby kandyzowana skórka pomarańczowa, gorzka czekolada lub mleczna do posypania



0 komentarze: