Wiem, że niektórzy z Was to miłośnicy serników dlatego muszę podzielić się z Wami przepisem na sernik, który ostatnio jadłam u Brydzi.
Niebo w gębie :) Upieczcie koniecznie!!
Niebo w gębie :) Upieczcie koniecznie!!
Czy u Was dzisiaj tez padał śnieg ?
Sernik jesienny
ciasto:
3 żółtka
1/2 kostki KASI
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
masa serowa:
1 kg twarogu /zmielić 2 x/
2 budynie śmietankowe z cukrem /lub bez lecz dodać cukier/
3/4 szklani cukru
4 żółtka
3 łyżki oleju
3 szklani mleka
przygotowanie piany
7 białek
4 łyżki cukru
wiórki kokosowe do posypania na białko
Przygotować spód:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy , rozwałkować i
wyłożyć równomiernie na blaszkę /23 x 33 cm/ wyłożoną papierem do
pieczenia, który smaruję wcześniej masłem.
Przygotować masę serową:
Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Masa po wymieszaniu jest bardzo płynna i taka ma być.
Na ciasto w blaszce wylać masę serową i piec ok 45 minut w 180 stopniach.
Przygotować pianę
Z 7 białek z cukrem ubić pianę na sztywno.
Po upływie 45 min. wyjąć blachę z ciastem położyć ubitą pianę
rozsmarować i posypac wiórkami kokosowymi. Piec jeszcze ok 15 minut.
Po upieczeniu blachę z ciastem od razu wyjąć z piekarnika bo inaczej zrobi się kożuch.
Odstawić do wystudzenia i poczekać aż stężeje.
SMACZNEGO !!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz