- Czy jest
jeszcze boczek, taki do bigosu ?
- Do bigosu ? To
nie najadła się pani jeszcze bigosu w Święta ?
- Ano nie
najadłam się i bigosu i pierogów- odpowiedziałam kupując w sklepie boczek.
Co prawda
boczku do te bigosu nie dodałam, gdyż zamarzyła mi się wersja kulebiaka w
wersji wigilijnej, bo przecież okres świąteczny jeszcze trwa.
A jak kulebiak
to i wycinanki, wielki pieróg i wymyślne wycinanki.
Czy jedliście w Sylwestra kulebiaka ?
Kulebiaki ( kuchnia
kresowa - "Święty Jacek działał w Polsce i na Rusi,
był także przeorem w Kijowie, a stamtąd właśnie przyszły do nas wigilijne pierogi,
knysze, kulebiaki. ..." [w:] Helena Szymanderska. Polska wigilia. 2000 )
Składniki:
Na ciasto:
- pół kg mąki
- szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka ( do ciasta) i jedno żółtko ( do smarowania przed pieczeniem)
- płaska łyżka cukru
- łyżeczka soli
Farsz:
- pół kg kiszonej kapusty
- 1/4 kg pieczarek
- 2 cebule
- fasola, groch, soczewica,
- pokrojona w kawałki dynia
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem w szklance, dodać
ciepłe mleko, wszystko wlać do maki, dodać jajka i ugnieść na elastyczne
ciasto. Odstawić do wyrośnięcia
Farsz: Kapustę pokrojoną podusić z małą ilością
wody, zagotować, fasolę, groch., soczewicę ( najlepiej wcześniej), na patelni podusić pieczarki z pokrojoną cebulką. Kapustę odcisnąć i dodać pozostały
farsz.
I wersja : wałkujemy placek jak na makowca okładamy
farsz i zwijamy
II wersja: ciasto dzielimy na trzy części, 2/3
wałkujemy na placek i farsz rozkładamy pośrodku, 1/3 ciasta wałkujemy wycinajmy
z niego ozdoby i układamy na wierzchu farszu
Ozdobione kulebiaki smarujemy żółtkiem i pieczemy w
temperaturze 150 stopni 20 minut.
Chylę czoła! Prawie czuje ten zapach...
Kochani! Ten puchar za kulinarne pasje staje się coraz bardziej realny...
Pozdrawaim serdecznie.
Małgosia J.