Zapiski przyjaciela collie.

Kulebiaki

poniedziałek, 31 grudnia 2012

- Czy jest jeszcze boczek, taki do bigosu ?
- Do bigosu ? To nie najadła się pani jeszcze bigosu w Święta ?
- Ano nie najadłam się i bigosu i pierogów- odpowiedziałam kupując w sklepie boczek.
Co prawda boczku do te bigosu nie dodałam, gdyż zamarzyła mi się wersja kulebiaka w wersji wigilijnej, bo przecież okres świąteczny jeszcze trwa.
A jak kulebiak to i wycinanki, wielki pieróg i wymyślne wycinanki.
Czy jedliście w Sylwestra kulebiaka ?



Kulebiaki ( kuchnia kresowa - "Święty Jacek działał w Polsce i na Rusi, był także przeorem w Kijowie, a stamtąd właśnie przyszły do nas wigilijne pierogi, knysze, kulebiaki. ..." [w:] Helena Szymanderska. Polska wigilia. 2000 )



Składniki:  

Na ciasto:
- pół kg mąki
- szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka ( do ciasta) i jedno żółtko ( do smarowania przed pieczeniem)
- płaska łyżka cukru
- łyżeczka soli

Farsz:
- pół kg kiszonej kapusty
- 1/4 kg pieczarek
- 2 cebule
- fasola, groch, soczewica,
- pokrojona w kawałki dynia
- przyprawy: sól, pieprz, cukier 



Wykonanie:  

Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem w szklance, dodać ciepłe mleko, wszystko wlać do maki, dodać jajka i ugnieść na elastyczne ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia

Farsz: Kapustę pokrojoną podusić z małą ilością wody, zagotować, fasolę, groch., soczewicę ( najlepiej wcześniej), na patelni podusić pieczarki z pokrojoną cebulką. Kapustę odcisnąć i dodać pozostały farsz.





I wersja : wałkujemy placek jak na makowca okładamy farsz i zwijamy
II wersja: ciasto dzielimy na trzy części, 2/3 wałkujemy na placek i farsz rozkładamy pośrodku, 1/3 ciasta wałkujemy wycinajmy z niego ozdoby i układamy na wierzchu farszu

Ozdobione kulebiaki smarujemy żółtkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni 20 minut.







1 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...:

    Chylę czoła! Prawie czuje ten zapach...
    Kochani! Ten puchar za kulinarne pasje staje się coraz bardziej realny...
    Pozdrawaim serdecznie.
    Małgosia J.