Zapiski przyjaciela collie.

Chleb z dynią

czwartek, 21 listopada 2013
Pomysły są niczym grzybki, jeden pomysł przyciąga kolejny pomysł.

Co powiedziecie w listopadowy wieczór na chleb z dynią ? 
Dobry pomysł ?
Taki kolor przyciąga!


W mojej domowej chłodni, 70 kilogramowy zapas dyni szybko ubywa. Collie z radością wylizują miski, a ja piekę chleb z dynią.


Chleb z dynią

Składniki:
400 g maki
250 g ugotowanej pulpy dyniowej
10 g drożdży
1 łyżka cukru
woda w zależności od rodzaju mąki i wodnistości pulpy dyniowej

Przygotowanie:
Do drożdży dodać cukier, utrzeć dodać nieco woda i maki. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie połączyć z mąka i pulpą dyniową i zagnieść aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto odstawić na 1 godzinę. Lubię dodać nieco ciepłą pulpę, wówczas chleb lepiej rośnie.
Po tym czasie zagniatam bochenek i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp 230 stopni. Piec około 20 minut.



Zajrzyjcie także do innych zapisków na blogu o dyni - link




1 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...:

    No!
    Wreszcie powiało Zaczarowaną Krajną! Ania piecze chlebek, Wojtek uwiecznia borowikową rodzinę na skraweczku brzozowej kory. I to jest małe-wielkie szczęście...
    Pozdrowienia dla Kochanych Szczęściarzy!!! (M.J.)