Zapiski przyjaciela collie.

Andrzejkowe menu

poniedziałek, 2 grudnia 2013
W andrzejkowy wieczór były same czary mary...
Bo ...czy ktoś słyszał aby budyń gotować na soku pomarańczowym ?





Andrzejkowa pokusa
Biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy na przemian po 1 żółtki i 1 łyżce wody /3 łyżki wody/ cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy łyżką /nie mikserem/. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem i posmarowaną masłem plus troszkę posypać bułką tartą blaszkę /25 x 36/ Piec ok 25 min w 170 stopni. Ostudzić.
Masa budyniowa:

4 szklanki soku pomarańczowego /dobry sok np. Fortuna/
3 budynie waniliowe + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 opakowania delicji pomarańczowych
2 pomarańcze
3 szklanki soku zagotować, a w 1 szklace soku rozpuścić proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną i wlać do wrzącego soku i mieszając jeszcze chwilę gotujemy budyń /musi być w miarę gęsty/. Gorący wykładamy na zimnny biszkopt.Po ok 10 minutach /musi trochę odparować/ wyłożyć obrane i rozdrobnione pomarańcze bez błonek na masę i na wierzch poukładać delicje czekoladą do góry. Wystudzić całość

Masa śmietankowa
  
1/2 ltr śmietany 30 %
2 galaretki pomarańczowe
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
 Gorzka czekolada deserowa
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy aż zacznie tężeć /gdy za wcześnie stężeje lekko podgrzać/ Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanka-fix wlewając tężejącą galaretkę. Od razu wykładamy na masę budyniową z delicjami i rozsmarowujemy. Oprószamy startą czekoladą.



 albo zupę na porach (portkach) ?


Collie: TOBI Zaciszny Dworek CI
Zupa-  krem z porów
składniki:
3 średnie pory
2 łyżki masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
mielony pieprz
sól
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 1/2 litra bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
Pory obieramy /korzonki i zielony pióropusz/ myjemy i kroimy w talarki /kilka można zostawić do dekoracji/. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozpuszczamy masło i prze ok 5 minut podsmażamy pory, ziemniaki i posiekany czosnek. Dodajemy sól, pieprz i gałkę.Posmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę . Całość miksujemy na gładki krem. Można podawać z prażonymi pestkami dyni  lub grzankami.
Collie: TOBI Zaciszny Dworek CI


To się w głowie nie mieści!!
 Dlatego dokładamy jeszcze przepis na nadzienie do kebaba.
SAŁATKA
 składniki:

sałata lodowa /może być pekińska i inne sałaty/
ogórek świeży
pomidory
papryki kolorowe
oliwki
feta
cebula czerwona
kurczak /pierś pokrojona i upieczona z przyprawą do krczaka/
SOS CZOSNKOWY
jogurt naturalny /duży/
majonez /3 łyżki/
keczup
sól,cukier, pieprz
3 ząbki czosnku /przecisnąć przez praskę/

1 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...:

    Proszę o więcej takich pięknych zdjęć. Uśmiech pojawia się samoczynnie i nie sposób go zmącić przez cały dzień!!!
    Kupaaa optymizmu na jesienną depresję, dla Małgosi J. szczególnie!!!