Przyjechała z wielką blaszką. Domyślałam się, że to będzie ciasto, ale jakie ? Wielka niewiadoma, a lubię takie niespodzianki.
I zrobiła wielkie zamieszania, bo ciasta było tak dobre, że następnego dnia musieliśmy je zaraz upiec, a było to godzina jedenasta w nocy, kiedy wyjęliśmy je z piekarnika.
Miałam za zadanie wymyślić nazwę. Długo nie myślał, gdyż ciasto stanowiło myto za oglądanie i głaskanie szczeniaczków.
I tak do naszego domowego menu wszedł przebojem "Szczeniaczkowy studel"
Szczeniaczkowy strudel z twarogiem
( Przepis na dwa strudle)
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu półtłustego ( tylko nie z wiaderka, bo powstanie zbyt płynna masa)
3 jajka
30 kg cukru pudru
3 cukry waniliowe
3 łyżki masła
3 łyżki budyniu waniliowego
10 dkg rodzynek /wcześniej sparzyć, osuszyć i posypać mąką/
Utrzeć miękkie masło ze zmielonym twarogiem. Dodawać jaja z cukrem
stopniowo i wszystko ucierać. Na koniec dodać resztę składników i
dokładnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe:
60 - 70 dkg mąki wrocławskiej
3 jaja
125 g masła
szczypta soli
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
W rondlu zagotować masło, mleko, cukier ze szczyptą soli. Do misy
przesiać połowę mąki i wlać wrzątek z rondla. Wymieszać łopatką do
uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie wlać
roztrzepane jaja i łopatką wyrobić do uzyskania gładkiej masy. Dodać
wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać. Na koniec przesiać resztę mąki i
łopatką wyrobić ciasto aż będzie dostatecznie napowietrzone. Pozostawić
przykryte do wyrośnięcia.
zaczyn drożdżowy:
5 dkg drożdży
szczypta cukru
1/2 szkl. mleka ciepłego
15 - 20 dkg mąki
Do letniego mleka z cukrem wsypać pokruszone drożdże, wymieszać i
wsypać mąkę tyle by uzyskać konsystencje letniego ciasta. Pozostawić do
wyrośnięcia.
kruszonka:
125 g masła
3/4 szkl. curkru
1 1/2 szkl. mąki
2 cukry waniliowe
Zimne masło posiekać nożem na cienkie listki. Wsypać cukier i dalej
siekać. Posypać mąką i kontynuować siekanie do uzyskania kruszonki.
lukier:
30 dkg cukru pudru
sok z cytryny
trochę gorącej wody
Wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Owoce
Śliwki, jabłka itp.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na stół
wcześniej wysypany mąką. Uformować prostokąt i wyłożyć połowę masy
serowej nie do samych brzegów. Zwinąć strudel ułożyć owoce i posypać
kruszonką. Położyć na blasze wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Po 10 min. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 min.
To samo wykonać z drugą częścią ciasta.
Po upieczeniu polukrować.
SMACZNEGO !!!
Życzy Brydzia
Nasz strudel związany jest z piątym tygodniem życia szczeniaczków. Czy co tydzień będzie takie myto ?
Na zdjęciach słodziaki z miotu "E" więcej na www.grenwood.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz