Zapiski przyjaciela collie.

Tarta z porami

wtorek, 15 stycznia 2013
Pamiętacie zapisek " Zdrowotny por na zimę" 
Czytając go powstaje pytanie co zrobić z pora ? Bo przecież jedzenia pora w rosole nie wystarczy.
Proponuję wersję rodzinną w odsłonie :

Tarta z porem

Składniki
Ciasto:  200 g mąki, 1 jajko, 100 g masła, szczypta soli,  odrobina zimnej wody
Farsz:  4-5 pory, 4 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki oleju , 1/2 łyżeczki soli,  1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki pieprzu,  odrobina gałki muszkatołowej, 100 g startego żółtego sera,

 



Przygotowanie :
Ciasto: Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć rozwałkować, wyłożyć formę, w cieście zrobić dziurki widelcem. Na ciasto wsypać dla obciążenia fasolę. Ciasto wyłożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 10 minut.
Wyjąć fasolki dołożyć farsz i piec około 30 minut.






Farsz: Pory kroje na grube talarki i duszę pod przykryciem na patelni z olejem. Roztrzepuję jajka, dodaję przyprawy, śmietanę i starty ser. Na cieście wykładam uduszone pory i zalewam śmietaną.
Można jeść na ciepło i zimno.



Collie dostały duszone pory.

Edyta to zdjęcie robi wrażenie.

0 komentarze: