BALANCE OD POWER Grenwood FCI ( Lunka) w trawie
Są widoki, które zapadają w serce i pamięć. Podjeżdża samochód. Z jego tyłu wyskakuje Lunka z szelmowskim uśmiechem i z wielką niebieską rozetą ozdobiona motylem. Tego dnia było dużo zabawy, grania na gitarze, marakasach, tamburinie i śpiewów. Był też róg zaczynający kilka piosenek słyszalny na całą okolice. Było też ciasto, które ostatnio często piekę.
Na zdjęciu pomocnik kucharza Caro- Sunresc Lace CARUSO
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka
Ciasto
20 g świeżych drożdży
50g cukru
50-80 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
250 g maki pszennej
50 g miękkiego masła
Wierzch: 1 kg sliwek, ½ łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, 50 g posiekanych migdałów ( wirków kokosowych)
Kruszonka: 80g mąki pszennej, 100g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie ciasto:
Rozpuszczamy drożdże z odrobioną cukru w mleku, nakrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy zaczyn do cukru, jajko, mąki i miękkiego masło, mieszamy aż do powstania miękkiego ciasta. Przykrywamy gładkie ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie, lekko je rozciągamy i układamy na okrągłą ( 27 cm) blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Układamy śliwki, posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym, cynamonem i płatkami migdałowymi. Zagniatamy kruszonkę i posypujemy na ciasto. Pieczemy w piekarniku eklektycznym z termoobiegiem w 160 stopni przez około 45 minut.
Śliczna Lunka :)