Muszę wrócić
jeszcze do sylwestrowego dnia, choć to było już kilka dni temu, wspomnienia
pozostają nadal świeże, a i smak ciasta nie daje o nim zapomnieć. Najpierw był
szybki wyjazd z życzeniami, potem daniele z jeleniami, aż wreszcie ugniatanie
podłogi i zalanie wierzchu….i tu uwaga- ...ciasta.
Ciasto robił tym
razem Mikołaj, wymieszał sucharki z nutellą i ugniatał podłogę. Polubiłam to określenie "ugnieść podłogę", gdyż tak naprawdę na tej podłodze można wyłożyć wszystko według fantazji. Na sylwestra mieliśmy taką podłogę.
Ciasto z podłogą ( sylwestrową)
Składniki
Podłoga :
1 paczka
sucharków w niebieskim opakowaniu, 460 g nutella ( 2 małe opakowania)
Wierzch:
0,5 litra śmietany 36%
3 fixy usztywniacze
do ubijania śmietany
1 serek
mascarpone lub serek waniliowy z dodatkiem galaretki lub żelatyny
2 galaretki
brzoskwiniowe
1 puszka
brzoskwiń
1 opakowania
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Podłoga:
sucharki zemleć przez maszynkę, dołożyć nutellę i rozłożyć na blaszce, lekko
ugniatając.
Wierzch: ubić
śmietanę z fixami, dodać serek mascarpone lub waniliowy, rozłożyć na podłodze, wyłożyć brzoskwinie pokrajane w paseczki, posypać wiórkami kokosowymi i zalać
wystudzoną galaretką. Włożyć do lodówki.
Ciasto z przepisu Brydzi :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.