Czytając go powstaje pytanie co zrobić z pora ? Bo przecież jedzenia pora w rosole nie wystarczy.
Proponuję wersję rodzinną w odsłonie :
Tarta z porem
Składniki
Ciasto: 200
g mąki, 1 jajko, 100 g masła, szczypta soli, odrobina zimnej wody
Farsz: 4-5 pory, 4 jajka, 1 szklanka kwaśnej
śmietany, 2 łyżki oleju , 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki pieprzu, odrobina gałki muszkatołowej, 100 g startego żółtego sera,
Przygotowanie :
Ciasto: Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć rozwałkować, wyłożyć formę, w cieście zrobić dziurki widelcem. Na ciasto wsypać dla obciążenia fasolę. Ciasto wyłożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 10 minut.
Ciasto: Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć rozwałkować, wyłożyć formę, w cieście zrobić dziurki widelcem. Na ciasto wsypać dla obciążenia fasolę. Ciasto wyłożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 10 minut.
Wyjąć fasolki dołożyć farsz i piec
około 30 minut.
Farsz: Pory
kroje na grube talarki i duszę pod przykryciem na patelni z olejem. Roztrzepuję
jajka, dodaję przyprawy, śmietanę i starty ser. Na cieście wykładam uduszone
pory i zalewam śmietaną.
Można jeść na
ciepło i zimno.
Collie dostały duszone pory.
Edyta to zdjęcie robi wrażenie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz