Na śledzika dużo toczyliśmy i przegryzaliśmy.
Najpierw wjechało ciasto
TARTA CZEKOLADOWA Z BANANAMI
ten krem każdego zaskoczy! Rewelacja !!!
Składniki:
4 małe banany /ok. 400 g/
150 g czekolady deserowej
50 ml mleka
3 żółtka
30 g cukru pudru
250 g śmietany kremówki
1-2 łyżek soku z cytryny
1 opakowanie ciasta francuskiego
30 g wiórków kokosowych
1. Formę do tarty przesmarować olejem i wylepić ciastem francuskim, nastepnie ponakłuwać widelcem.
2. 150 g czekolady deserowej rozpuścić w 50 ml gorącego mleka. Ostudzić. Żółtka utrzeć z 30 g cukru pudru.
3. Jeden banan obrać i zmiksować z ostudzoną czekoladą rozpuszczoną
w mleku. Dodać do żółtek utartych z cukrem pudrem. Dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić i dołożyć do masy. Ponownie wymieszać.
4. Ciasto francuskie piec ok 25 min. w temp. 190 stopni. Na
ostudzone ciasto wylać przygotowaną masę. Wstawić do lodówki na ok 2
godz. . Resztę bananów obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z
cytryny. Wierz udekorować plasterkami bananów i wiórkami kokosowymi.
Potem po wielu turlaniach wkroczyła, bo przecież toczenie może zwiększyć apetyt
Zupa gulaszowa
Zaskoczenie smakowe i zapachowe, będziemy ją często gotować w takim składzie
Składniki:
ok 1/2 kg karkówki lub innego mięsa /łopatyka, wołowina/
pokroić jak na gulasz, obsmażyć na oleju, podlać wodą i pod przykryciem poddusić ok 40 min.
2 marchwie - w talarki
1 pietrucha - w talarki
kawałek selera - w słupki
1 średni por - w talarki
2 ząbki czosnku - w talarki
2 cebule - w kostkę
2 papryki świeże - w paski
1 szklanka mrożonego groszku
4 ziemniaki - w słupki
Rozdrobnione warzywa wrzucić na gorący olej i przesmażyć w dużym rondlu /bez ziemniaków/
Po 10 min. zalać wodą ok 3 ltr, dodać ziemniaki i gotować ok 40 min. na wolnym ogniu.
1 mały słoik przecieru pomidorowego
1 mała śmietana kwaśna
2 łyżeczki mąki
W oddzielnym naczyniu połączyć -przecier pomidorowy z mąką i
śmietaną wlać 1 nabierkę gorącej ugotowanej zupy, wymieszać i wlać do
garnka z zupą./zagotować/
2 łyżki ostrej papryki
2 kostki rosołowe
sól,pieprz do smaku
Na koniec dodać przyprawy i jeszcze chwilę pogotować.
No i wreszcie sałatki
Sałatka pieczarkowa:
Uwaga : tajemnica przepisu ujrzała światło dzienne, właśnie tutaj :)
1/2 kg pieczarek
2 cytryny
1 puszkę groszku konserwowego
majonez
sól, cukier, pieprz
Obrane pieczarki zetrzeć na plasterki i skropić sokiem z cytryny na
ok 2 godz. Odcisnąć i dodać odsączony groszek i resztę składników do
smaku.
Jak i śledzika
Sałatka śledziowa:
1/2 kg matyjasów
6 ogórków konserwowych
3 cebule
koperek świeży /lub mrożony/ dużo
szczypta cukru
pieprz
mały słoik koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
Śledzie wymoczyć w mleku ok. 3-4 godz. i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Resztę dodać do smaku.
Całkiem bym zapomniała ! Były jeszcze
Karnawałowe ślimaczki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
salami
ser
koncentrat pomidorowy
Rozłożony arkusz ciasta francuskiego posmarować koncentratem
pomidorowym. Następnie ułożyć salami, a na to ser w plastrach. Zwinąć
ciasno w rulon od dłuższego boki. Schłodzić w lodówce. Pokroić w plastry
i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przesmarowanym
olejem.Ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem . Nie układać za gęsto. Piec ok 1/2 godz. w temp. 180 stopni.
A teraz pozostało nam już tylko toczenie śnieżnych kul, bo za oknami zima nadal trzyma
Super!
Ale mam prośbę. Wojtek nie rób bałwana... tyle ich wokół nas...
Pozdrawiam jeszcze zimowo. M.J.