Powodów tego wpisu jest kilka.
Aby nie zapomnieć ich widoku, smaku, no i żebyście mogli spróbować naszą główną potrawę niedzielno- urodzinową.
I jeszcze....... żebyśmy samo mogli ponownie patrząc na te zdjęcie upichcić miodowe żeberka.
Żeberka w miodzie
Składniki:
1,5 kg żeberek
2-3 cebule,
5-7 ząbków czosnku
majeranek, bazylia, sól, pieprz, ostra papryka
mała puszka - koncentrat pomidorowy
pół cytryny
3,5 łyżki miodu
olej do podsmażenia żeberek
Przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, osolić, posypać pieprzem i odłożyć na około 1 godzinę.
Cebulę pokroić niezbyt drobno.
Podsmażyć żeberka na niewielkiej ilości oleju, aby złapały skórkę, nie na rumiano. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. NA tym samym tłuszczu do smażenia żeberek podsmażyć cebulę z czosnkiem, jak się podsmażą dodać miód i sok z cytryny, koncentrat i przypraw, jak nieco zgęstnieje sos, dodać małą ilość wody o polać nim żeberka. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Nagrzać piekarnik do 150 stopni i piec 1,5 godziny na dolnej grzałce.
Zapraszam do zobaczenia naszej relacji - "Budapeszt na dwa collie "
link www.kudlaczewpodrozy.pl
Ani, w takim razie miodowo-serdeczne życzenia dla Jubilata lub Jubilatki!!!
Pozdrowienia - Małgosia.