Zapiski przyjaciela collie.

Miodowe żeberka

czwartek, 7 lutego 2013
Powodów tego wpisu jest kilka. 
 Aby nie zapomnieć ich widoku, smaku, no i żebyście mogli spróbować naszą główną potrawę niedzielno- urodzinową
I  jeszcze....... żebyśmy samo mogli ponownie patrząc na te zdjęcie upichcić miodowe żeberka.




Żeberka w miodzie
Składniki:
1,5 kg żeberek 
2-3 cebule,
5-7 ząbków czosnku
majeranek, bazylia, sól, pieprz, ostra papryka
mała puszka - koncentrat pomidorowy
pół cytryny
3,5 łyżki miodu
olej do podsmażenia żeberek

Przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, osolić, posypać pieprzem i odłożyć na około 1 godzinę.
Cebulę pokroić niezbyt drobno.
 Podsmażyć żeberka na niewielkiej ilości oleju, aby złapały skórkę, nie na rumiano. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. NA tym samym tłuszczu do smażenia żeberek podsmażyć cebulę z czosnkiem, jak się podsmażą dodać miód i sok z cytryny, koncentrat i przypraw, jak nieco zgęstnieje sos, dodać małą ilość wody o polać nim żeberka. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Nagrzać piekarnik do 150 stopni i piec 1,5 godziny na dolnej grzałce.



 Zapraszam do zobaczenia naszej relacji - "Budapeszt na dwa collie "
link  www.kudlaczewpodrozy.pl





1 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...:

    Ani, w takim razie miodowo-serdeczne życzenia dla Jubilata lub Jubilatki!!!
    Pozdrowienia - Małgosia.