De Forest Clinton Jarvis (15 marca
1881 - 18 sierpnia 1966) był lekarzem z Vermont
(USA), który prowadził obserwację zwierząt hodowlanych. Zauważył on, że chłopi regularnie
dodawali do paszy dla zwierząt ocet jabłkowy, co zwiększało stan odporności, rzadziej pojawiały się stany zapalne, miały mniejsze kłopoty trawienne.
W tym rejonie
także ludzie wypijali dla wzmocnienia organizmu mieszkankę woda źródlana,
odrobina octu i miód.
Kiedy przeczytałam te spostrzeżenia rozpoczęłam studiowanie tematu "Ocet jabłkowy- wpływ na ludzi i zwierzęta". Od studiowała przyszła pora na czyny i tak od roku 2011 produkujemy własny ocet jabłkowy.
Foto 26.05.2011
Od tej pory my i nasze collie spożywamy ocet jabłkowy. Podzielę się z Wami swoimi efektami poszukiwań walorów zdrowotnych octu jabłkowego dla ludzi i zwierząt.
Produkcja własnego octu jabłkowego
Etap I
5 kg jabłek z uprawy
ekologicznej, dojrzałych i słodkich, do produkcji octu nadają się tylko jabłka
zdrowe, nie mogą być nadpsute i poobijane,
1 g suszonych drożdży
winiarskich dla produkcji wina
Balon na wino z
rurką
Sokowirówka
Przygotowanie: Jabłka
umyć i przepuścić przez sokowirówkę, sok wlać do baniaka, dodać drożdże
suszone, nałożyć korek z rurką
fermentacyjną ( jak do każdego innego wina)
Baniak powinien
stać około 1 miesiąca w miejscu o stałej temperaturze w temperaturze około
18-20 stopni.
Moszcze jest
gotowy, gdy piana opadnie na dno.
Etap II
Naczynie o
szerokim otworze u góry, wygodne do potrząsania
Przygotowanie: Zawartość
baniaka przelać do naczynia szerokiego i płaskiego, aby uzyskać największą powierzchnię u góry, do wysokości 3/4 naczynia.
Naczynie
postawić w ciepłym miejscu powyżej 20 stopni, najlepiej około 26-28 stopni.
Naczynie
przykryć po kilku dniach lnianą ściereczką lub gazą.
Ocet wymaga
doglądania, gdyż raz dziennie należy naczynie lekko potrząsnąć, nie topiąc
pojawiającej się na wierzchu śluzowatej warstwy. Od czasu do czasu można
napowietrzyć za pomocą węża wdmuchać nieco powietrza do płynu w naczyniu.
WAŻNE Brak tlenu
szkodzi bakteriom octowym
Czas produkcji
octu to 1-3 miesięcy. Po około trzech tygodniach należy zacząć smakować ocet.
Na koniec
przefiltrować powstały ocet przez lnianą ściereczkę lub papierowe filtry do
kawy.
WAŻNE: nalać do ciemnych butelek i zamknąć naturalnym korkiem
Obecnie znowu przechodzimy etapy produkcji octu.
foto 2.11.2012
Ciąg dalszy nastąpi...
0 komentarze:
Prześlij komentarz