Zapiski przyjaciela collie.

Jak zrobić ocet jabłkowy

sobota, 10 listopada 2012


De Forest Clinton Jarvis (15 marca 1881 - 18 sierpnia 1966) był  lekarzem z Vermont (USA), który prowadził obserwację zwierząt hodowlanych. Zauważył on, że chłopi regularnie dodawali do paszy dla zwierząt ocet jabłkowy, co zwiększało stan odporności, rzadziej pojawiały się stany zapalne, miały mniejsze kłopoty trawienne.

W tym rejonie także ludzie wypijali dla wzmocnienia organizmu mieszkankę woda źródlana, odrobina octu i miód.

Kiedy przeczytałam te spostrzeżenia rozpoczęłam studiowanie tematu "Ocet jabłkowy- wpływ na ludzi i zwierzęta". Od studiowała przyszła pora na czyny i tak od roku 2011 produkujemy własny ocet jabłkowy.
 

 Foto 26.05.2011

Od tej pory my i nasze collie spożywamy ocet jabłkowy. Podzielę się z Wami swoimi efektami poszukiwań walorów zdrowotnych octu jabłkowego dla ludzi i zwierząt.
 

Produkcja własnego octu jabłkowego

Etap I
5 kg jabłek z uprawy ekologicznej, dojrzałych i słodkich, do produkcji octu nadają się tylko jabłka zdrowe, nie mogą być nadpsute i poobijane,
1 g suszonych drożdży winiarskich dla produkcji wina
Balon na wino z rurką
Sokowirówka

Przygotowanie: Jabłka umyć i przepuścić przez sokowirówkę, sok wlać do baniaka, dodać drożdże suszone,  nałożyć korek z rurką fermentacyjną ( jak do każdego innego wina)
Baniak powinien stać około 1 miesiąca w miejscu o stałej temperaturze w temperaturze około 18-20 stopni.
Moszcze jest gotowy, gdy piana opadnie na dno.



Etap II
Naczynie o szerokim otworze u góry, wygodne do potrząsania

Przygotowanie: Zawartość baniaka przelać do naczynia szerokiego i płaskiego, aby uzyskać największą powierzchnię u góry, do wysokości 3/4 naczynia.
Naczynie postawić w ciepłym miejscu powyżej 20 stopni, najlepiej około 26-28 stopni.
Naczynie przykryć po kilku dniach lnianą ściereczką lub gazą.
Ocet wymaga doglądania, gdyż raz dziennie należy naczynie lekko potrząsnąć, nie topiąc pojawiającej się na wierzchu śluzowatej warstwy. Od czasu do czasu można napowietrzyć za pomocą węża wdmuchać nieco powietrza do płynu w naczyniu.
WAŻNE Brak tlenu szkodzi bakteriom octowym

Czas produkcji octu to 1-3 miesięcy. Po około trzech tygodniach należy zacząć smakować ocet.
Na koniec przefiltrować powstały ocet przez lnianą ściereczkę lub papierowe filtry do kawy.
WAŻNE: nalać do ciemnych butelek i zamknąć naturalnym korkiem


Obecnie znowu przechodzimy etapy produkcji octu.

 foto 2.11.2012

Ciąg dalszy nastąpi...

0 komentarze: