Pokrzywa, królowa mojego wiosennego stołu, zagościła także jako dodatek do lekkostrawnych omletów w wersji pokrzywowo-szpinakowej. Jeśli pomyślę, że omlety jadano już w starożytnym Rzymie, zaś w Polsce od czasów Marysieńko Sobieskiej, wówczas do prostego zwykłego omletu nabieram wielkiego szacunku.
Foto: Wiadomo kto dzisiaj ze mną buszował po łące w poszukiwaniu upraw pokrzywy
Omlet pokrzywowo-szpinakowy
Składniki:
Omlet: 2 jajka, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka mąki, 1 łyzka masła, sól, pieprz,
Farsz: pokrzywa u szpinak w różnych proporcjach, proponuje 1:1, sól., pieprz, czosnek, cytryna., śmietana kremówka, ser żółty
Przygotowanie
Omlet: Mleko utrzeć z mąką, tak aby nie było grudek. Jajka rozdzielamy i do utartej maki z mlekiem dodajemy 2 żółtka, białko z dwóch jajek ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, którą stopniowo dodajemy utartych żółtek z mąką i mlekiem, na patelni rozpuszczamy masło i smażymy
Farsz: Na patelni dusimy pokrzywę i szpinak, dodajemy sól pieprz, czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny, na koniec dodajemy śmietanę kremówkę aż cały farsz zgęstnieje,
Moje collie traktują omlet, może nie z szacunku dla historii, ale dla smaku, jako swój wyjątkowy przysmak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz