Zapiski przyjaciela collie.

Tarta i pesto czyli szpinako-pokrzywowe szaleństwo

sobota, 7 maja 2011
Dziś kontynuowałam swoje szpinakowo-pokrzywowe szaleństwo, które tym razem zaowocowało dwudaniowym obiadem w postaci tarty oraz pesto.  Dobrze, że w okolicy mamy takie dorodne uprawy pokrzywy. Jednak jak tak dalej pójdzie i nasze szaleństwo przejdzie w nawyk, dojdzie do tego, że będę zmuszona mrozić pokrzywy, żeby móc takie potrawy przygotować zimą. Mrożony szpinak owszem zimą kupi się w sklepie, ale pokrzywę ? Czy znacie szaleńca który mrozi pokrzywy ? To rzeczywiście szaleństwo ! 

Tarta szpinakowo-pokrzywowa z brzoskwinią
Ciasto kruche na tarte
Składniki : 250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 jajko
Przygotowanie :
Zagnieść- mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko, sól. Dodać jedną łyżkę mleka lub wody, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie podzielić na dwie części. Jedną połówkę rozwałkować i rozłożyć w formie, podziurkować widelcem dno, obciążyć dno fasolą, grochem. Przykryć folią do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut na złoty kolor.

Farsz
Składniki: szpinak, pokrzywa ( ja zrobiłam w proporcji 1:1), sok z półowy cytryny, gałka muszkatołowa, 2 małe jajka, 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%, utarty żółty ser,
Przygotowanie:
Szpinak i pokrzywę umyć i dusić na oliwie na patelni, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, utarty ser żółty, następnie przełożyć na upieczone ciasto, dodać pokrojowe w ósemki brzoskwinie. W miseczce roztrzepać jajka razem ze śmietaną, solą i pieprzem, wylać na farsz.

Z drugiej połowy ciasta pokroić paseczki i ułożyć je na farszu kratkę, posmarować jajkiem. Piec przez około 35 minut.


 
Pesto szpinakowo-pokrzywowe
Składniki:  szpinak, pokrzywa, oliwa, czosnek, pestki z dyni, 2 jajka, sól, pieprz, tarty ser, makaron,

Przygotowanie:
Szpinak i pokrzywę ( polecam wypróbowanie różnych proporcji szpinaku do pokrzywy) dusimy na patelni na oliwie, na oliwie rumienimy pestki dyni, następnie szpinak, pokrzywę i dynię wkładamy do blendera robiąc pastę, dodajemy czosnek, sól i pieprz.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę, ucieramy ser żółty, gotujemy makaron al. Dente. Podajemy makaron, pośrodku Pesto, posypane jajkiem i żółtym serem.
  
A jak szaleć  to szaleć grupowo !  Moje collie także dostały szpinak, pokrzywę i jajeczka.

0 komentarze: