Zapiski przyjaciela collie.

Zielony wianek

piątek, 6 maja 2011
Wiosna ma to do siebie, że zieleni się coraz to nowymi roślinami. W związku z tym postanowiłam zrobić przy piątku nową wersję wianka wiosennego, w którym farszem jest szpinak, pokrzywa i marchewka. Na stole zrobiło się bardzo zielono.

Zielony wianek
Ciasto: 200g maki, 100-110 ml wody, 10 g drożdży, 10g oliwy z oliwek, 5 g cukru, 3 g soli
Przygotowanie: drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do maki dodać rozpuszczone z cukrem i wodą drożdże, oliwę i sól. Ugniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i pozostawić na około 30 minut.

Farsz : szpinak, pokrzywa, marchew, ser żółty, pieprz, czosnek
Przygotowanie: szpinak i pokrzywę udusić na oleju na patelni,, wcześniej można sparzyć na krótko, dodać pieprz, sól, czosnek. Marchewkę pokroić w talarki udusić na wolnym ogniu w oliwie. Farsz połączyć, utrzeć ser.

Sos: maślanka, czosnek, cytryna, pieprz
Przygotowanie sosu: czosnek zmiażdżyć zmieszać z maślanką, dodać cytrynę i pieprz

Wykonanie wianka
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Nałożyć farsz i zwinąwszy rulon zawinąć go w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.


0 komentarze: