Zapiski przyjaciela collie.

Wiosenny wianek

niedziela, 17 kwietnia 2011
Dzisiejszą niedzielę palmową rozpoczęłam od gotowania jajek. Tak wiem, że dzisiaj to jeszcze jest za wcześnie na pisanki , ale ja potrzebowałam większą ilość ugotowanych jajek z dwóch powodów, jako składnik dzisiejszego posiłku małych i dużych collie oraz do przyrządzenia niedzielnego obiadu.  
Jajko to cenny składnik.  Białko jajka to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów. Z kolei żółtko składa się w 2/3 z lipidów - tłuszczów: trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Żółtko zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). D.  Moje collie duże, i także obecnie małe dostają jajko gotowane na twardo/śliwkowo oraz surowe żółtko.
 O ile sporządzenie posiłku dla collie z jajkiem nie wymagało ode mnie wiele zachodu, o tyle zaplanowany na dzisiaj obiad, także z udziałem jajka, był nieco bardziej pracochłonny, ale efekt ? oj warto było.


Wiosenny wianek
Ciasto: 200g maki, 100-110 ml wody, 10 g drożdży, 10g oliwy z oliwek, 5 g cukru, 3 g soli
Przygotowanie: drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do maki dodać rozpuszczone z cukrem i wodą drożdże, oliwę i sól. Ugniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i pozostawić na około 30 minut.

Farsz : kiełbasa, por, cebula, ser żółty, pieprz, jajka
Przygotowanie: Kiełbasę, por i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na patelni, popieprzyć do smaku.  Pokroić  jajka, utrzeć ser.

Sos: maślanka, czosnek, cytryna, pieprz
Przygotowanie sosu: czosnek zmiażdżyć zmieszać z maślanką, dodać cytrynę i pieprz

Wykonanie wianka
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Nałożyć farsz i zwinąwszy rulon zawinąć go w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Dlaczego taka nazwa ? Łatwo się go kroi w kawałki i można spożywać na ciepło, ale także na zimno na wiosennym pikniku. Smakuje wyśmienicie polewany sosem czosnkowym.

0 komentarze: