Zapiski przyjaciela collie.

Spaghetti carbonara z koperkiem

wtorek, 14 czerwca 2011
Sprawa dodawania koperku do różnych potraw zatacza szerokie kręgi, ( czytaj)  napotykając na kolejne moje  ulubione potrawy, do jakich należy spaghetti carbonara.  Można podawać je z pietruszkę, ale z koperkiem także smakuje rewelacyjnie.


Spaghetti carbonara
Składniki :
40 dag makaronu spaghetti, cebula, 15 dag wędzonego boczku, koperek, 4 jajka, 15 dag śmietany 30%, utarty żółty ser, olej,  sól i pieprz,

Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente. W końcowej fazie gotowania makaronu siekamy cebulę, boczek kroimy w kostkę, smażymy z olejem na patelni. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, śmietanę, utarty ser żółty i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na patelni podsmażone boczek z cebulką oraz wymieszane jajka, śmietanę, ser żółty. Odcedzamy makaron i całość łączymy.
Jeśli jeszcze nie jedliście tej potrawy gorąco polecam, prosta i niezwykle smaczna, zielonego można dodawać według uznania i smaku.

0 komentarze: