Zapiski przyjaciela collie.

Świąteczne pierniczki- kiermasz przepisów

sobota, 17 grudnia 2011
Nastał słodki czas pierniczków. Czas kiedy w domu unoszą się nęcące zapachy miodu i przypraw, a my możemy wykrajać bajeczne kształty piernikowe.  W czasie jarmarku w Przysieku wystawiana byłą szopka zrobiona cała z pierniczków. Robiła wrażenie na każdym przechodzącym. Ja mam w tym roku zadanie upieczenia na prezent piernikowego konia, ale jak zawsze wykroję także collie. Jeśli macie jakieś wypróbowane przepisy na pierniczki czekam na wiadomości, żeby dołączyć do tych poniżej.

1) Rozgartowskie pierniczki ( Ania)

1/4 szklanki miodu

5 łyżek miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru/lub cukru pudru

1 jajko

2 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

2) Słończańskie pierniczki (Brydzia)

1/2 kg mąki

250 g miodu

2 jajka

10 dkg cukru

125 g tłuszczu

mały proszek do pieczenia

2 łyżki kakao

1 paczka przypraw


 Collie: Na zdjęciu w prawym dolnym roku od lewej TOBI Zaciszny Dworek i jego mama ADRIADNA Collie de la Erica Carnea

Tak jak na zdjęciach widać, czasami pierniczki powstają tak, że jedni ganiają po polach za patykami, podczas gdy inni w tumanach mąki i oparach słodkiego miodu wycinają i wycinają, wycinają i ozdabiają słodkości.

Złote piernikowe rady:

1) Jeśli mieszamy na ciepło miód i przyprawy, wówczas należy je ostudzić przed zmieszaniem z mąką. 
2) Im bardziej cienkie ciasto na pierniczki tym będą bardziej twarde. 
3) Pierniczki przechowujemy najlepiej w puszkach i szklanych słojach, wówczas miękną. 
4) Uwaga- w większości przypadków słoje są niepotrzebne i  pierniczki nie zdążą zmięknąć, gdyż szybciej znikają nie wiadomo kiedy i u kogo wśród domowej świątecznej krzątaniny. Czasami tylko wytrzymują do Świąt.







0 komentarze: