Zapiski przyjaciela collie.

Zupa szpinakowo- pokrzywowa

niedziela, 20 maja 2012

Odczytajmy znaki przyrody, która jest zielona i jedzmy zielone. W ciepłą majową niedzielę na moim stole zagościła zupa chłodnik szpinakowo- pokrzywowa. Lekko kwaskowa i pięknie zielona. Jeśli nie jesteście przekonani do pokrzywy, to ta zupa na pewno będzie wam smakować w upalne dni. Najtrudniejsza sprawa to znaleźć hodowlę pokrzyw. Ja odkryłam nowa, dużą, w cieniu drzew, z dala od drogi.  Będziemy mogli nadal jeść pokrzywę, a potrzeby mamy duże.



Zupa szpinakowo-pokrzywowa
220 g szpinaku
110g g pokrzywy
600 ml mleka
700 ml bulionu
1 opakowanie serka wiejskiego ( twaróg ze śmietaną)
przyprawy: sól i pieprz

Szpinak i pokrzywę myjemy. Świeżą pokrzywę dusimy na patelni z oliwą i wrzucamy do garnka. Dodajemy do garnka szpinak, mleko, bulion, gotujemy około 10 minut, przyprawiamy, dodajemy serek wiejski i całość miksujemy na krem. Podajemy najlepiej jako chłodnik ( choć i ciepła także jest smaczna) z dodatkiem do wyboru: ugotowanego na twardo jajka, klusek, krewetek, grzanek.

Moje collie dostały także uduszone pokrzywę ze szpinakiem.

0 komentarze: