Dzisiaj przyszła kolej na czerwone i zdrowe czyli zakwas buraczany, którego ostatnie łyki właśnie wypijam. Wczoraj zamoczyłam kolejne jajka w soku cytrynowym, aby na nowo zrobić nalewkę ze skorupek, a dziś pora na zakwas. Sprawa zrobienia zakwasu nie należy do czynności skomplikowanych, a napój o walorach smakowo- zdrowotnych otrzymujemy wyśmienity. Zakwas buraczany ma głęboki rubinowy kolor i kwaskowaty smak. Raczymy się od dawna tym napojem, a nasze collie dostają go jako dodatek do jedzenia. Dobrze jest wypijać go pół godziny przed posiłkiem dwa razy dziennie po pół szklanki. Małe oseski collie wypijają go z mlekiem matki.
Zakwas buraczany
- soczyste buraki ( nie wysuszone)
- ząbki czosnku
- kromka razowego chleba na naturalnym zakwasie lub suszony zakwas
- przegotowana ciepła woda
- 1 łyżka soli
Sposób przyrządzenia
Surowe buraki myjemy, kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do słoja, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku przekrojonymi na pół. Na wierzchu układamy kromkę chleba, którą jest najlepiej zawinąć w gazę lub też wsypujemy suszony zakwas. Włożona kromka chleba ( skórka) lub zakwas przyspieszają kiszenie. Całość zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą, tak aby przykrywała buraki. Słój przykrywamy gazą, nie wolno zakręcić pokrywką. Po dobie wyjmujemy chleb, podobnie wyjmujemy wzburzoną pianę na wodzie i dodajemy 1 łyżkę soli. Zakwas jest gotowy po około 4-5 dniach. Powinien on mieć klarowny, rubinowy kolor i pachnieć czosnkiem. Zlewamy go do słoików /butelek i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Tak sporządzony zakwas możemy pić sam lub też z dodatkiem czerwonego wina. Nadaje się także do zrobienia czerwonego barszczyku.
Zakwas buraczany można sporządzać według innego składu buraki, marchew, pietruszka, seler, jabłko, czosnek, woda lub dodawać do niego według uznania przyprawy tj. kolendra, gorczyca, koper z nasionami.
Częste picie kwasu buraczanego pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji, nadciśnienia, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, wzmacnia odporność, działa także na włosy, paznokcie. Buraki odtruwają organizm z toksyn, unieszkodliwiają bakterie chorobotwórcze. Skład odżywczy buraka jest niezwykle bogaty. Zobacz Wartości odżywcze buraka
Zakwaszanie buraków według przepisu powoduje, że w procesie fermentacji powstaje kwas askorbinowy. Dlatego uważa się, że zakwas buraczany jest bardziej wartościowym napojem do samego soku z buraków. O przyjacielskim działaniu zakwasów warto przeczytać artykuł inż.mgr Siwiak Lorkiewicz-Kido Technolog Żywienia i Żywności Człowieka „ Bakterie kwasu mlekowego- twój sojusznik i przyjaciel”
Badania naukowców angielskich z Uniwersytetu w Exeter na grupie ochotników mężczyzn w wieku 19-38 lat, potwierdziły tezę że buraki zwiększają fizyczną wydolność o około 16%. Jednocześnie badacze stwierdzili, ze badani, nie mieli żadnego problemu z nadciśnieniem krwii. Grupa uczonych pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwalii udowodniła, że nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia napoju, wyraźne obniżenie ciśnienia krwi. Po 3-4 godzinach obniżenie ciśnienia osiąga swój szczyt i trwa około 24 godziny. Podobne badania przeprowadzili naukowcy z London School of Medicine oraz Peninsula Medical School na osobach pijących sok buraczany, który redukował ciśnienie ta skutecznie jak leki kliniczne.
Jednym słowem picie zakwasu ma znaczenie, na zdrowie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz