Zacznę tym razem nietypowo od wyjaśnienia tytułu. Otóż wznoszę toast za wszystkich, którzy zaczęli czytać moje zapiski. Życzę dużo zdrowia Wam i Waszym collie, a jak mówi polskie przysłowie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym ....” więc tym razem rzecz będzie o toaście skorupkowym i roli skorupek w naszej diecie. Tak muszę się przyznać, że od dłuższego czasu raczę siebie i swoją rodzinę leczniczym trunkiem jakim jest „Nalewka z jajek”, którą można przyrządzić według dwóch sposobów. Mnie osobiście bardzo przypadła do gustu wersja z koniakiem. Chociaż i pozostałe formy spożywania skorupek bardzo sobie cenie.
Wersja I – jajka, sok z cytryny, koniak
10 jaj wiejskich o jasnych skorupkach
3 kg cytryn ( wyciskamy świeży sok )
1 litr miodu pszczelego
1 butelka koniaku
Sposób przyrządzenia
Jaja należy wymyć, sparzyć i włożyć do szklanego słoja, najlepiej takiego dużego od kiszenia ogórków i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Słój przykrywamy gazą i wkładamy do lodówki na około 10 dni czyli do czasu aż rozpuszczą się skorupki. Po tym okresie całość przecieramy przez sito. W koniaku rozpuszczamy miód i łączymy z przetartymi jajkami z sokiem cytrynowym.. Wszystko mieszamy i rozlewamy do butelek, które wstawiamy do lodówki. Przed użyciem należy wstrząsnąć.
Nalewkę należy pić 3 razy dziennie1 łyżkę na 30 minut przed jedzeniem. Do nalewki przed spożyciem można dodać ciepłej wody.
Wersja II- Jajka sok z cytryny według Ojca Klimuszki
9 świeżych jajek kurzych ( lub 20 jak przepiórki)
1,5 kg cytryny ( wyciskamy świeży sok )
Sposób przyrządzenia
1 dzień : Jajka dokładnie umyć, wyszorować solą, oblać wrzątkiem, złożyć w całości do szklanego naczynia. Wycisnąć sok z cytryn i zalać tym sokiem jajka aby były całkiem pokryte sokiem. Słoik przykryć gazą, zostawić w pokojowej temperaturze.
2 dzień: jajka potłuc drewniana łyżką, znowu odstawić, mieszając od czasu do czasu.
3 dzień: odcedzić, wstawić do lodówki.
Spożywanie: Pić po pół kieliszka 2-3 razy dziennie pól godziny przed posiłkiem, poprzednio lekko podgrzawszy.
Wersja III- Mielone skorupki
Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Można spożywać dodając do różnych potraw. Psom dosypujemy do posiłków.
Dlaczego poważne i z szacunkiem należy potraktować skorupki od jajek ? Otóż dlatego, że ich ogromny wpływ na nasze zdrowie jest poparty przeprowadzonymi analizy i doświadczeniami naukowymi. Należę do osób, które lubią pytać, po co i dlaczego. Dlatego cieszę się, że znalazłam ciekawe miejsce w sieci http://naukadlazdrowia.pl, tworzone przez pracowników naukowych i studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z inicjatywy i pod opieką prof. Iwony Wawer, gdzie można znaleźć opracowania na temat życia zgodnie z naturą, co jeść i dlaczego, aby być zdrowym.
Na temat skorupek został zaprezentowany w portalu artykuł „Skorupki jaj kurzych: niedocenione źródła wapnia” Łukasz Szeleszczuk, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny http://naukadlazdrowia.pl/skorupki-jaj-kurzych-niedoceniane-zrodlo-wapnia Skorupki od jajek to najlepsze źródło wapnia, które jest aż w 90% przyswajalne przez organizm. Zawierają one nie tylko wapń, ale również niezbędne mikroelementy m.in. selen, cynk, miedź, stront. Naukowcy, o czym mowa w przytoczonym artykule, przebadali skorupki od jajek pod względem składu związków organicznych i nieorganicznych, składu pierwiastkowego, struktury węglanu wapnia i jej porównania do syntetycznego CaCO3. Przeprowadzono także badania określenia skuteczności proszku ze skorup a syntetycznego węglanu na osteoroporozę oraz badania właściwości przeciwbakteryjnych skorupek. Wyniki tych badań potwierdzają fakt niezwykłego składu i działania skorupek kurzych jaj.
Skoro wapń potrzebny jest od dzieciństwa do starości http://naukadlazdrowia.pl/wapn-potrzebny-od-dziecinstwa-do-starosci, zaś przeciętna dieta nie dostarcza wystarczającej ilości wapnia., dlatego uzupełniam ją właśnie o naturalne składniki zawarte w skorupkach. Przyznam się, że pierwszy raz przygotowywania nalewki poprzez moczenie całych jaj w soku z cytryny traktowaliśmy jako rodzinne doświadczenie chemiczne, podchodząc do tego z pewną dozą wątpliwości, czy aby na pewno jajka rozpuszczą się w soku z cytryny i jak będą wyglądać po rozpuszczeniu. Wszystko udało się, a niepowtarzalny smak nalewki podnosi jeszcze jej walory zdrowotne.
Skorupkowy toast zdrowotny piję także za małe oseski collie, które dzisiaj kończą swój pierwszy tydzień życia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz