Kolejna obiecana odsłona to dyniowe risotto. Wyobraźcie sobie i poczujcie: "w całym domu unosi się zapach ryżu gotowanego w białym winie i rosole, a na talerzu biały ryż z pomarańczową dynią posypany pietruszką i nasionami dyni". To cudowne połączenie!
Risotto z dynią
Składniki
500 kg miąższu dyni, 400 g ryżu, 250 ml białego wytrawnego wina, 1 cebula, 1 litr bulionu warzywnego, sól, pieprz, oliwa, żółty ser, zielona natka pietruszki, suszone nasiona dyni ( nasiona ususzone samemu smakują całkowicie inaczej )
Przygotowanie
Kroimy w kostkę dynię i cebulę, które dusimy na oliwie. Dodajemy wino i ryż, gorący bulion, gotujemy co jakiś czas mieszając, tak długo aż ryż się ugotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga, ryż nie może się rozgotować. Przed podaniem sypiemy utartym serem i zieloną natką pietruszki i nasionami dyni.
Dynia potrafi zawrócić w głowie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz