Pulpa dyniowa to posiłek dla moich psów oraz początek wielu przygód kulinarnych mojej rodziny. Dzisiaj sąsiadka zmobilizowała mnie do uzupełnienia moich zapisków o kolejną potrawę jaką się delektujemy z dyni.
Kopytka z dyni
Składniki : 1 kg miąższu dyni, 300 g mąki, 1 jajo, 2 łyżki oliwy/oleju, sól, pieprz;
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i robimy pulpę dyniową dusząc dynię na parze. Dodajemy jajko, oliwę i mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ciasto aż będzie elastyczne. Formujemy wałki o średnicy 1 cm, widelcem spłaszczamy i kroimy na kształt kopytek. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z dynią chili. Można także podawać ze śmietaną, posypane ziołami i serem
Dynia chili ( idealna do kopytek jw. )
Składniki: 0,5 kg dyni, 1 cebula, olej, 1-2 czerwone papryczki chili, 1 zielona i 1 czerwona zwykła papryka, 1/2 łyżeczki przyprawy chili, sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię (obieraną) i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę i pozostałe papryczki kroimy w paseczki. Cebulę i papryczki smażymy na krótko, około 2 minuty, dodajemy dynię i przyprawy. Całość dusimy, do momentu aż dynia będzie miękka, jednak dynia nie może się rozpaść. Podajemy z kopytami dyniowymi. Można także podawać z ryżem, pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz