Sezon dyniowy rozpoczęty. W moim ogródku usadowiło się na grządkach wiele dyni, które z daleka kuszą swoim kolorem i wielkością. Duże jeszcze pozostawiłam, może urosną ? Na razie spożywamy mniejsze dynie. Otwarcie sezonu to nasza ulubiona zupa dyniowa. Collie dostały uduszoną i zmiksowaną dynię przez przypraw. Smakowała.
O właściwościach odżywczych dyni warto poczytać tutaj - Szaleństwa dyniowych zjadaczy początek .
Zupa kremowa z dyni
Składniki:
-miąższ z dyni, kostka rosołowa, 2-3 cebule, 3-4 ząbki czosnku, przyprawa curry, śmietana lub mleko dla zabielenia.
Przygotowanie
Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy do miękkości. Dodajemy kostkę rosołową lub warzywną. W międzyczasie podsmażamy na oleju cebulę, tak aby się zeszkliła, i dodajemy gotującego się miąższu. Dodajemy utarty czosnek, przyprawiamy curry, miksujemy. Możemy także zabielić śmietaną.
Zupę kremową możemy podać z podsmażony wcześniej grzankami z chleba lub podsmażonymi na maśle krewetkami koktajlowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz