Jak sezon na dynię, to sezon. Dynia króluje dzisiaj na stole, tym razem w postaci pierogów. Ale uważajcie, ciężko jest ułożyć proporcje pomiędzy ciastem i farszem, a wtedy, no cóż, pierogi królują na wszystkich możliwych talerzach. Tak się u mnie stało, w końcu zostało więcej ciasta ? Zrobiłam kolejne pierogi, z jabłkiem. Pierogów z jabłkiem już nie ma, zniknęły w pyskach psiaków. Pierogi z dynią ( z uwagi na szaleństwo proporcji) będę z nami na pewno do jutra !
Pierogi z dynią
Składniki:
- maka, oliwa, dynia, płatki migdałowe, sos sojowy, sól, pieprz,
Przygotowanie
Ciasto na pierogi: maka, łyżka oliwy, ciepła woda
Farsz: utrzeć dynię na średnich oczkach na tarce i dusić na patelni z oliwą i sosem sojowym, dodać sól i pieprz, na końcu dokładamy płatki migdałowe.
Rozwałkować ciasto i lepić pierogi. Zaklejone pierogi dobrze jest poukładać na stolnicy posypanej mąką i zostawić na 15 minut. Gotujemy we wrzątku od wypłynięcia około 5 minut.
Pierogi podajemy z roztopionym masłem posypane parmezanem lub tez podsmażane.
Wartości odżywcze dyni- poczytaj Szaleństwa dyniowych zjadaczy
0 komentarze:
Prześlij komentarz