Była malutka i nic
o świecie nie wiedziała. Chciała tylko jednego tańczyć!
Robiła to z radości i dla zabawy. Lubiłam na
nią patrzeć, kiedy pysko się śmiało, a łapki przebierały do rytmu.
A dzisiaj?
A dzisiaj
przesyła SERNIKI...
To dzisiaj nie oznacza
dosłownie dzisiaj. Sernik był, i to kilka razy wcześniej tylko jakoś przepisu nie było. A to skrywał
się w szufladzie, potem w płaszczu, wreszcie dzisiaj zdecydował się opuścić kurtynę
tajemnicy. Możecie zatańczyć i upiec..."DANCING DAYS"
Sernik "DANCING DAYS"
To połączenie
tradycyjnego sernika, dwóch kruchych placków posmarowanych dżemem z czarnej
porzeczki (jagodowym, aroniowym) i kremu maślanego.
Wszystko oblane polewą czekoladową i lekko posypane drobno
siekanymi orzeszkami.
Masa serowa I:
1 kg zmielonego twarogu
1,2 l śmietany 30 %
2 duże budynie śmietankowe
(na 3,4 litra
mleka)
8 jajek (od szczęśliwych
kur)
1,5 szkl. cukru pudru
aromat waniliowy
(cytrynowy lub pomarańczowy)
mała paczka rodzynek
(namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć i obtoczyć lekko w mące, wówczas nie
opadną na spód ciasta).
dżem z czarnej porzeczki
________________________
Żółtka utrzeć z cukrem do
białości, dodawać porcjami twaróg i wciąż ucierać.
Pod koniec dosypujemy
budyniowy proszek i dodajemy aromat,
chwilę mieszamy mikserem. Następnie dodać bitą śmietanę i na koniec ubitą na
sztywno pianę i rodzynki. Masę serową lekko zamieszać łyżką ruchem kolistym od
zewnątrz do środka (wówczas masa napowietrza się dodatkowo nadając efekt
puszystości).
Piec w temp. 180-2000
około 40-45 minut. Pod koniec można zmniejszyć temp. Do 1600.
lub
Masa serowa II:
1,5 kg zmielonego twarogu
6 dużych jajek
2 budynie waniliowe
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
mała paczka rodzynek
________________________
Żółtka utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym do białości, dodawać masło i dalej ucierać. Do masy dodawać
twaróg, w dalszym ciągu ucierać, dodać proszek budyniowy. Na koniec dodajemy
ubitą pianę i rodzynki. Lekko zamieszać łyżką.
Piec w temp. 180-2000
około 40-45 minut.
Kruche ciasto:
3 szkl. mąki krupczatki
(lub mąki pszennej)
kostka masła
1,2 szkl. cukru pudru
3 żółtka
________________________
Składniki kruchego ciasta
szybko zagnieść.
Na pół godziny schłodzić w
lodówce.
Podzielić na dwie części.
Rozwałkować dwa cienkie placki. Ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej
papierem, nakłuwając widelcem. Wierzch można przykryć papierem.
Upiec na słomkowy kolor
(10-15 minut)
Krem maślany
4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki dobrego masła
1 duży cukier waniliowy
50 ml spirytusu lub wódki
(nie musi być, ale bardzo podnosi smak)
szczypta soli
________________________
Jajka ubić z cukrem, cukrem
waniliowymi i szczyptą soli w kąpieli wodnej (na parze) tak długo aż masa
zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (nie
gorąca). Odstawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucierać
mikserem do białości, dodawać powoli po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Po
koniec mieszania dodajemy powolutku spirytus.
Krem podzielić na trzy
części.
Dwie części posłużą do
przekładania ciasta, trzecia do dekoracji jego powierzchni.
Składanie ciasta: (placek – dżem – krem – sernik – krem – dżem –
placek)
- Smarujemy kruche placki dżemem.
- Wierzch sernika smarujemy kremem (5-7 mm warstwa).
- Na posmarowany sernik nakładamy placek, lekko dociskamy.
- Na wierzch kładziemy tackę i odwracamy ciasto na drugą stronę (na tej tacy już ciasto pozostanie do końca).
- Znów smarujemy warstwą kremu, na to nakładamy drugi kruchy placek.
- Lekko obciążamy i chowamy na 1-2 godz. do lodówki
- Oblewamy wierzch i boki polewą. Posypujemy drobno siekanymi orzechami. Ozdabiamy górne i dolne krawędzie kleksami kremu.
Ciasto jest najlepsze na
drugi, trzeci dzień, gdy placki lekko nasiąkną kwaskowatym aromatem dżemu i
stracą swoją chrupkość.
***
Sernik "Dancing Days" to mistrzostwo świata na dni tańca, na tańczące dni, na małą i dużą radość.
A ja na dokładkę poproszę o nowe zdjęcia DANCING DAYS, bo przepis był, ale nowych tańczących zdjęć nie było...
0 komentarze:
Prześlij komentarz