Zapiski przyjaciela collie.

Sernik " DANCING DAYS"

środa, 5 grudnia 2012


Była malutka i nic o świecie nie wiedziała. Chciała tylko jednego tańczyć!


Robiła to z radości i dla zabawy. Lubiłam na nią patrzeć, kiedy pysko się śmiało, a łapki przebierały do rytmu.
 A dzisiaj?
A dzisiaj przesyła SERNIKI...


To dzisiaj nie oznacza dosłownie dzisiaj. Sernik był, i to kilka razy wcześniej tylko jakoś przepisu nie było. A to skrywał się w szufladzie, potem w płaszczu, wreszcie dzisiaj zdecydował się opuścić kurtynę tajemnicy. Możecie zatańczyć i upiec..."DANCING DAYS"

 
 
Sernik "DANCING DAYS"

To połączenie tradycyjnego sernika, dwóch kruchych placków posmarowanych dżemem z czarnej porzeczki (jagodowym, aroniowym) i kremu maślanego.
Wszystko oblane polewą czekoladową i lekko posypane drobno siekanymi orzeszkami.



Masa serowa I:
1 kg zmielonego twarogu
1,2 l śmietany 30 %
2 duże budynie śmietankowe (na 3,4 litra mleka)
8 jajek (od szczęśliwych kur)
1,5 szkl. cukru pudru
aromat waniliowy (cytrynowy lub pomarańczowy)
mała paczka rodzynek (namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć i obtoczyć lekko w mące, wówczas nie opadną na spód ciasta).
dżem z czarnej porzeczki
________________________

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać porcjami twaróg i wciąż ucierać.
Pod koniec dosypujemy budyniowy proszek  i dodajemy aromat, chwilę mieszamy mikserem. Następnie dodać bitą śmietanę i na koniec ubitą na sztywno pianę i rodzynki. Masę serową lekko zamieszać łyżką ruchem kolistym od zewnątrz do środka (wówczas masa napowietrza się dodatkowo nadając efekt puszystości).
Piec w temp. 180-2000 około 40-45 minut. Pod koniec można zmniejszyć temp. Do 1600.

lub

Masa serowa II:
1,5 kg zmielonego twarogu
6 dużych jajek
2 budynie waniliowe
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
mała paczka rodzynek
________________________

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodawać masło i dalej ucierać. Do masy dodawać twaróg, w dalszym ciągu ucierać, dodać proszek budyniowy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i rodzynki. Lekko zamieszać łyżką.
Piec w temp. 180-2000 około 40-45 minut.




Kruche ciasto:
3 szkl. mąki krupczatki (lub mąki pszennej)
kostka masła
1,2 szkl. cukru pudru
3 żółtka

________________________

Składniki kruchego ciasta szybko zagnieść.
Na pół godziny schłodzić w lodówce.
Podzielić na dwie części. Rozwałkować dwa cienkie placki. Ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem, nakłuwając widelcem. Wierzch można przykryć papierem.
Upiec na słomkowy kolor (10-15 minut)



Krem maślany
4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki dobrego masła
1 duży cukier waniliowy
50 ml spirytusu lub wódki (nie musi być, ale bardzo podnosi smak)
szczypta soli
________________________

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli w kąpieli wodnej (na parze) tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (nie gorąca). Odstawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości, dodawać powoli po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Po koniec mieszania dodajemy powolutku spirytus.
Krem podzielić na trzy części.
Dwie części posłużą do przekładania ciasta, trzecia do dekoracji jego powierzchni.


Składanie ciasta: (placek – dżem – krem – sernik – krem – dżem – placek)

  1. Smarujemy kruche placki dżemem.
  2. Wierzch sernika smarujemy kremem (5-7 mm warstwa).
  3. Na posmarowany sernik nakładamy placek, lekko dociskamy.
  4. Na wierzch kładziemy tackę i odwracamy ciasto na drugą stronę (na tej tacy już ciasto pozostanie do końca).
  5. Znów smarujemy warstwą kremu, na to nakładamy drugi kruchy placek.
  6. Lekko obciążamy i chowamy na 1-2 godz. do lodówki
  7. Oblewamy wierzch i boki polewą. Posypujemy drobno siekanymi orzechami. Ozdabiamy górne i dolne krawędzie kleksami kremu.


Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień, gdy placki lekko nasiąkną kwaskowatym aromatem dżemu i stracą swoją chrupkość.

*** 

Sernik "Dancing Days" to mistrzostwo świata na dni tańca, na tańczące dni, na małą i dużą radość.
A ja na dokładkę poproszę o nowe zdjęcia DANCING DAYS, bo przepis był, ale nowych tańczących zdjęć nie było...


0 komentarze: