Ten wpis z
pewnością powstałby o innej porze roku, bo dlaczego akurat mam pisać o porze
zimą ? I to teraz ?
Otóż z przypadku, gdyż w trakcie nagrywania filmu z collie EAGLE EYE w naszym zmarzniętym ogródku, zdarzyło się ……pałaszowanie pora z radością, zacięciem, i ze smakiem.
Otóż z przypadku, gdyż w trakcie nagrywania filmu z collie EAGLE EYE w naszym zmarzniętym ogródku, zdarzyło się ……pałaszowanie pora z radością, zacięciem, i ze smakiem.
Starożytni Egipcjanie moczyli
por w mleku i przykładali na oparzenia. Hipokrates leczył nim krwawienia z
nosa, gruźlicę i choroby nerek. Zalecał też go matkom na wzmożenie laktacji, a
mężczyznom na poprawę potencji. Nostradamus we Francji polecał go pić w postaci
syropu na miodzie na koklusz.
A nasze prababcie dawały niemowlętom kawałki pora
do gryzienia w okresie ząbkowania, gdyż por dezynfekował jamę ustną, zapobiegał
świądowi i nie groził zadławieniem.
A psy, jedzą go nawet zimą prostą z ogródka.
Por posiada właściwości odżywcze, gdyż zawiera witaminy jest C, B1,
B2, prowitaminę A, węglowodany, białko, wapń, fosfor, żelazo, potas,
siarkę. potasu, magnezu, krzemionki, oraz olejek lotny, śluzy, saponiny i
tioglikozyd alliinę.
Por posiada działanie lecznicze :
- wykrztuśne oraz
przynosi ulgę w bólach gardła, chrypie, przeziębieniach i nieżytach oraz innych
infekcjach dróg oddechowych,
- zwiększa
apetyt, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
- moczopędne, zdolność
do eliminacji kwasu moczowego z organizmu czynią z nich cenne lekarstwo w
skazie moczanowej, pomocny przy kamicy moczowej, zapaleniu pęcherza i cewki
moczowej.
- rozgrzewające,
właściwości bakteriobójcze oraz antyseptyczne,
- chroni przed
chorobami serca, arteriosklerozą i wylewami krwi do mózgu, obniżając poziom
oraz ciśnienie krwi, przeciwdziałają zastojowi krwi, zmniejszają skrzepy
- reguluje
trawienie pomaga w stanach zapalnych i infekcjach żołądka i jelit,
- działanie
żółciopędne, dobrze wpływa na pracę wątroby i woreczka żółciowego.
- zalecane do
picia po kuracjach antybiotykowych -
odnawia przyjazną florę bakteryjną, uzupełnia minerały i witaminy, wzmacnia organizm.
- por zewnętrznie- działa bakteriobójczo, w przypadku ukąszenia neutralizuje jad, przynosi
ulgę i uśmierza ból, zmniejsza zaczerwienienie i opuchliznę przy czyrakach,
ropniach i zanokcicy.
- likwiduje
zmęczenie, wzmacnia organizm, przywraca świeżość umysłu*
- oczyszcza
organizm z toksyn np. metali ciężkich**
Uwaga:
- Por może powodować wzdęcia i
gazy w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Powinny go unikać osoby będące na
diecie wybitnie lekkostrawnej oraz cierpiące na choroby wątroby
- Biała część
pora zawiera mniej witamin, dlatego należy wyszukiwać pory z największą ilością
zielonych liści.
* pory duszone w
oliwie z orzechami włoskimi
** wywar z pora- 5 porów gotujemy w 1,5 litra wody przez 30
minut
Tak więc panie i panowie, jedzmy pora właśnie zimą !!!
oja, nie wiedzieliśmy że por aż taki zdrowy jest :)