Cukinia, należąca do rodziny dyniowatych, to moim zdaniem stale nie odkryta prze wiele osób jarzyna, odznaczająca się walorami odżywczymi i smakowym, która nie kumuluje metali ciężkich. Cukinia zawiera cukry, potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten.
Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal. Cukinie o złotym kolorze zawierają flawonoidy polifenolowe przeciwutleniacze.
Właściwości cukinii:
- to warzywo niskokaloryczne, polecana dla osób z nadwagą, podczas redukcji masy ciała i programów kontroli cholesterolu,
- odkwasza organizm poprzez zawarte w niej związki zasadowe,
- poprawia przemianę materii, gdyż jej skórka jest źródłem błonnika,
- pomaga obniżyć ciśnienie i tętno z powodu zawartości potasu,
W moim ogrodzie najpierw zaowocowały cukinie. Dynie jeszcze nabierając rozmiarów i wagi. Cukinia rozpoczyna sezon dyniowatych na moim talerzu i w psiej misce. Można ją spożywać na surowo, duszoną i gotowaną.
- pomaga obniżyć ciśnienie i tętno z powodu zawartości potasu,
W moim ogrodzie najpierw zaowocowały cukinie. Dynie jeszcze nabierając rozmiarów i wagi. Cukinia rozpoczyna sezon dyniowatych na moim talerzu i w psiej misce. Można ją spożywać na surowo, duszoną i gotowaną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz