Zapiski przyjaciela collie.

Ciasto o smaku wiosennych spotkań

czwartek, 14 kwietnia 2011
W czasie naszych wiosennych spotkań raczę wszystkich ciastem z czarną porzeczką i budyniem, o niedawno wymyślonym przeze mnie składzie. Pozdrawiam wszystkich, których już poczęstowałam tym ciastem, a obiecałam przepis, a także tych których w najbliższych dniach spotkam.

Ciasto o smaku wiosennych spotkań
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka tłuszczu margaryna/ masło
2 opakowania budyń na 4 szklanki mleka
czekolada

Przygotowanie
Jajku ubić z cukrem, tłuszcze rozpuścić. Do ubitych z cukrem jajek dodać mąkę , proszek i rozpuszczony ciepły tłuszcz. Całość wymieszać i rozlać na blaszkę. Z wierzchu posypać czarną porzeczką ( obecnie idealna mrożona ). Piec około ½ godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ugotować dwa budynie. Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozlać ciepły budyń, posypać utartą czekoladą.


Dzisiaj nasze ciasto jedliśmy w towarzystwie krążących pod nogami stołu 4,5 tygodniowych maluchów collie oraz czterech dorosłych collie.

 
Nie ma to jak usiąść na w doborowym towarzystwie, na świeżym powietrzu, wypić kawkę i zjeść ciasto, w końcu wiosenna sielanka.

0 komentarze: