Zapiski przyjaciela collie.

Chleb, który leczy ciało

czwartek, 21 kwietnia 2011

Dzisiaj Wielki Czwartek, dzień ostatniej Wieczerzy, dzień łamana się chlebem, Chleb, który leczy duszę. Z związku z tym postanowiłam podzielić się swoimi dotychczasowymi poszukiwania na temat chleba, który leczy ciało, bo i duch potrzebuje zdrowego ciała. Stąd dzisiejszy temat, chleb który leczy ciało. Czy to możliwe ? Czy istnieje taki chleb ?
Moje poszukiwania rozpoczęłam na ludowych jarmarkach, gdzie serwowano chleb na zakwasie, zasmakował mi. Zaczęłam szukać informacji jak upiec taki smaczny chleb, co ona zawiera ? I tak zaczęłam zbierać informacje na temat zakwasu i chleba na zakwasie. Moja przygoda z tym chlebem trwa już rok i obecnie nie wyobrażam sobie spożywania innego chleba niż upieczony w domu chleb na stale pracującym u mnie zakwasie chlebowym. Okazało się, że jest to chleb nie tylko smaczny, ale chleb zdrowy i leczący, który wytwarzano już 2000 lat przed nasza erą w Egipcie. Zaś już 2500 lat Hipokrates nauczał „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”.
 Foto: moje chleby

Doby chleb zawiera składniki pokarmowe tj.: węglowodany, białka, tłuszcze o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych (związki potasu, sodu, wapnia fosforu, żelaza, magnezu, manganu, selenu i inne, witaminy z grupy B i E oraz witaminy (substancje biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego). Zakwas chlebowy to wspólnota kultur spotykanych także w serze, kefirze, i innych zakwasach. Występują w nim m.in. drożdże spulchniające ciasto, bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz bakterie produkujące kwas octowy.


Chleb na zakwasie to chleb który leczy ponieważ:

1) W czasie procesu fermentacji zakwasu chlebowego mąka oczyszcza się z licznych toksyn pleśniowych i bakteryjnych , które są najsilniejszymi kancerogenami, które powstają w czasie zbiory i niewłaściwego przechowywania zbóż

2) Nie powoduje odkładania się w organizmie substancji chorobotwórczych zawartych w polepszaczach- osłabiających układ odpornościowy, powodujących otyłość, nerwowość, a także raka 
„ Prezydenta Ukrainy, Juszczenkę, próbowano otruć ochratoksynami, jakie w niewielkich ilościach znajdują się właśnie w tym „szybkim” chlebie – ostrzega pani profesor" (profesor dr hab.  Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, biotechnolog, krajowy autorytet w dziedzinie dobrego chleba)

3) Zawarty w chlebie kwas mlekowy wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, reguluje pH treści jelitowej, wpływa na proces trawienia, wydalania, zapobiega zaparciom, zapobiega chorobom nowotworowym, 

4) Zawarty w chlebie kwas mlekowy hamują rozwój niepożądanych bakterii, potencjalnie chorobotwórczych, a sprzyjają rozwojowi bakterii probiotycznych, które zwiększają odporność, neutralizują związki rakotwórcze,

5) Fermentacja mlekowa w procesie powstawania zakwasu chlebowego wpływa na dostępność soli mineralnych makro i mikroelementów z mąki,

6) Proces fermentacji zakwasu syntezuje witaminy i wytwarza enzymy,

7) Proces fermentacji sprzyja zachowaniu w czasie pieczenia składników normalnie wrażliwych na wysokie temperatury tj kwas foliowy, biosterole (aktywne biologicznie składniki odżywcze), β-glutan (rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego),

8) Proces fermentacji eliminuje mykotoksyny ( pleśnie toksynotórcze) oporne na wysokie temperatury. Zaliczane są do nich: aflatoksyny – powoduje raka przełyku oraz uszkodzenie wątroby i nerek; ochratoksyna A – wywołuje zmiany rakowe oraz uszkodzenia płodu w łonie matki; triochotecena – odpowiedzialna za powstawanie raka przełyku i żołądka oraz zearafenon – o silnie toksycznym działaniu estrogennym,

9)  Kwas mlekowy wpływa na przyswajanie wapnia i żelaza, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zalecany jest w chorobach nerek, wątroby, trzustki,

10) Zakwas chlebowy zawiera bakterie Lactobacillus plantarum poprawiające florę bakteryjną

11) Pieczywa spożywamy średnio 110 kg na osobę ( bogatsi 70 kg, biedniejsi 150 kg), jeśli jemy pieczywo na zakwasie leczymy systematycznie, codziennie swój organizm.



Zachęcam do pieczenia chleba na zakwasie, na zdrowie i dla zdrowia. Postaram się podzielić swoimi doświadczeniami na temat zakwasu, przepisów na chleb na zakwasie. Wszystkich których już poczęstowałam swoim chlebem zachęcam do rozpoczęcia swojej przygody z własnym leczniczym chlebem. Jeśli jeszcze Was nie poczęstowałam to przy najbliższym spotkaniu przypomnijcie się, dam na posmakowanie oraz z wielką chęcią podzielę się swoim zakwasem chlebowym.


 Foto: Pierwszy sucharek z chlebka na zakwasie

Moje collie małe i duże dostają także jako smaczki sucharki z chleba na zakwasie. Czyż takie przekąski, smaczki nie są zdrowsze niż kupione w sklepie wysoko przetworzone produkty ?

Polecam
1) strona internetowa Fundacja Polski Chleb   w dziale artykuły prasowe
- "Prozdrowotne walory pieczywa produkowanego z naturalnie fermentowanych zakwasów"   prof Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska
- "Aby pokarm był twoim lekiem a lek twoim pokarmem" informacje dla prasy
- "Żywność skuteczniejsza od leków"  cz.1 aktualności rolnicze 2005
- żywność skuteczniejsza od leków   cz.2 aktualności rolnicze 2005
 
i inne artkuły



Raport  i poradnik wydany w ramach projektu FIO ( Fundusz Inicjatyw Obywatelskich) Organizacja kampanii promującej zdrowe odżywianie „ Tydzień żytniego Chleba w szkole 2010”
Dziewiąta książka z cyklu „Promocja zdrowia priorytetowym zadaniem w polityce państwa”, pod hasłem ZDROWIE NASZYCH DZIECI, przygotowana przez Fundację Dobre Życie.
Raport i poradnik wydany przy współfinansowaniu ze środków otrzymanych z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach konkursu na zadanie publiczne. Tytuł projektu: Organizacja kampanii promującej zdrowe odżywianie
pt. „TYDZIEŃ ŻYTNIEGO CHLEBA W SZKOLE”. Projekt adresowany jest do dzieci i młodzieży do 18. roku życia.

Praca zbiorowa, pod redakcją mgr Walentyny Rakiel-Czarneckiej.
Konsultacje naukowe: dr Alicja Zobel, profesor Mieczysław Kuraś, dr Piotr Dziugan.
Współpraca: profesor Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, profesor Irena Celejowa,
profesor Iwona Wawer


Walentyna Rakiel- Czarnecka - dziennikarz, ekolog, promotorka Polskiej Niezapominajki i bezpiecznej żywności. Założycielka Fundacji Dobre 
4)      strona internetowa http://www.halat.pl/zywwarunki2.html
„- Nie kupuję pieczywa w marketach, bo nie będę jadł preparatów chlebopodobnych - mówi doktor Zbigniew Hałat, epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów. - Tam sprzedają produkty, które są mieszanką mąki i substancji chemicznych. My - klienci jesteśmy po prostu oszukiwani. „"Gazeta Pomorska", 24. stycznia 2006 Musimy wiedzieć: czy chleb szkodzi?”

Zobacz -mój przepis na chleb z dynią na zakwasie

1 komentarze:

  1. Agata Borowska pisze...:

    Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.