Siadam i piszę kolejne potrawy, bo to co obiecane musi zostać spełnione. W naszym jadłospisie dynia goni dynię. Co tym razem będzie na obiad ?- pierogi z dynią, zupa dyniowa, dyniowe risotto, kopytka, dynia z chili, dynia z kiełbasą.......nie, tym razem pomiędzy płatami makaronu ułożonymi warstwowo kolorowa dynia z marchewką w sosie pomidorowym.
Collie: Denfris MAGICAL BLISS
Dyniowe lasagne
Składniki
- Dynia, marchew, przyprawy- sól, pieprz, oregano, bazylia, sos pomidorowy, ser żółty
-gotowe płaty dyniowe lub 500g maki pszennej, 5 jaj, 1,2 łyżeczki soli i maka do posypania.
Przygotowanie
Ciasto lasagne: zagnieść składniki i wyrabiać około 15 minut aż do uzyskania gładkiej masy. Zawinąć w folie i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i pokroić w duże równe prostokąty. Gotować przez 2 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy.
Nadzienie: obrać i pokroić dynie w kostkę. Marchew utrzeć na średniej wielkości oczkach tarki. Dynię z marchwią dusić, aż zmiękną, po czym dodać sos pomidorowy i przyprawy. Formę do zapiekanej wysmarować masłem. Na dno ułożyć płaty lasagne i pokryć warstwą sosem dyniowo-marchwiowym i tak układać aż do wyczerpania się składników. Na wierzchu posypujemy utartym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Im dłużej czytam tekst o właściwościach odżywczych dyni tym bardziej żałuję, że moje zasoby dyniowe są takie małe, a Wasze ?
Im dłużej czytam tekst o właściwościach odżywczych dyni tym bardziej żałuję, że moje zasoby dyniowe są takie małe, a Wasze ?
0 komentarze:
Prześlij komentarz